Ce tip de pantofi de alergare sa folosesti la o competitie montana

Alergarea montană este diferită de alergarea urbană în primul rând datorită faptului că vorbim de un alt tip de suprafaţă. De aceea, pantofii de alergare montană sunt construiţi în mod diferit. Aceştia sunt creaţi astfel încât să răspundă nevoilor principale ale alergătorilor off-road şi anume:
– Aderenţă pe teren accidentat
– Protecţia piciorului

Pronaţia

Un factor important în alegerea pantofilor de alergare este tipul de pronaţie. Intrucât alergatul este un proces bio-mecanic în care în general atingi solul cu partea din afară a călcâiului mişcându-l în rotaţie spre interior, pronaţia este un proces care asigură absorbţia şocului în urma impactului. Cele mai uşoare metode prin care putem identifica ce tip de pronaţie avem sunt amuzantul test al umezelii în care punem piciorul umed pe o coală de hârtie sau simpla observare a urmei piciorului după ce ieşim de la duş. Studiile indică un procent de 50% dintre sportivi ca având o pronaţie normală. Foarte important de reţinut deci, gradul de pronaţie este un factor determinant al însuşirilor pantofilor de care vei avea tu nevoie.
Tipuri de pronaţie

Tipul de suprafaţă pe care vei alerga

În funcţie de profilul cursei, pentru suprafeţe abrupte şi dificile, o structură mai solidă a pantofului oferă mai multă protecţie piciorului. Atunci când alergăm o cursă în condiţii noroioase, este important să avem o încălţaminte cu talpă super aderentă, pe care să ne putem baza.

Dacă îmbini asfaltul cu potecile din jurul oraşului, atunci îţi recomandăm un pantof hibrid.

Anotimpul sau condiţiile meteo

Anotimpul în care alergăm este deopotrivă un factor decizional în alegerea încălţămintei noastre. Nu vrem să ne udăm iarna sau să ne fie cald vara, nu-i aşa? De aceea, iarna şi pe vreme ploioasă sunt recomandate membranele impermeabile sau waterproof. De regula, atunci când cumpărăm încălțări cu Gore-Tex, avem nevoie de un pantof cam cu jumătate de mărime mai mare, pentru că această membrană mai ocupă din calapod.

Dacă vrem pantofi de alergare pentru vară sau vreme uscată, atunci vom alege un pantof cu zone larg de mesh, pentru că acest material respiră foarte bine și se usucă repede în caz că aterizezi în vreo baltă (aviz celor care aleargă la Maraton Apuseni). 

În final, cred că fiecare dintre noi îşi doreşte să se simtă ca şi cum ar călca pe un norişor chiar şi atunci când aleargă pe teren accidentat şi de asta este important să găsim perechea potrivită ( the ones, cum s-ar zice).

SURSA: https://www.summermag.ro/blog/cum-iti-alegi-pantofii-de-alergare-montana/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *